Translate

15 октомври 2014

Откриха гробница с войн и жрица


Част от новото съкровище, което проф. Диана Гергова откри в Свещари. Преди две години тя изрови златото на Котела
ФОТО драгомир богомилов

Ново златно съкровище изскочи в Свещари. Екипът на проф. Диана Гергова откри уникална тракийска гробница, пълна с мистика и златен блясък от епохата на гетските царе. Последната находка е открита под могила 23 на археологическия комплекс "Сборяново". Става дума за ритуално погребение, най-вероятно на жена жрица, обслужвала култа към три божества. Тя е била заровена заедно с мъж войн. Женските кости са открити в глинен съд в източната част на некропола. Там е намерена и огърлица от златни накити и многобройни зрънца мъниста от благородния метал, разпръснати в земята. До момента сме открили около 200 ювелирни предмета от златната находка. В пръстта, която е прибрана за пресяване и изследване в лабораторни условия, лежат още много златни късчета. Открили сме и нишката, на която са били нанизани мънистените зрънца, заедно с глинени и стъклени елементи, служили за култовата украса на жрицата, обясни проф. Гергова. 

Около останките на божествената служителка са намерени и магически предмети, свързани с ритуалната й служба в чест на три божества. Целият жертвен комплекс е издържан в стила на тракийската култура, при която обредите се извършват пред квадратен глинен олтар, обагрен с типичните за траките цветове бяло, черно и червено. Железен канделабър с юнински капители, сглобен с бронзови нитчета, излени в работилницата на древните, свидетелства за тържествените церемонии по погребенията на траките. Такъв тип култови предмети са характерни за почитта към бог Аполон. Затова за учените е особено важно, че са открили артефакти, характерни за древногръцката култура в гробница на тракийското царство. Встрани от олтара е намерена паничка, пълна със запазени до днес житни зърна, както и множество ритуални предмети, използвани от жрицата за магическите й дейности. И друг древногръцки бог, Дионисий, е бил почитан в светилището, обслужвано от знатно погребаната жена. Остатъците от нейната огърлица, които съдържат конусовидни елементи и биконични предмети, са характерни за култа към бога на виното и веселието. От него е повлияна и изработката на намереното там огледало. То е с желязна дръжка, която е служела на древните за забавление по време на игричките на Дионисиевите празници.
Близо до остатъците от женското погребение, в друг глинен съд, са открити и кости на мъж, който е погребан с бойния му нож, изработен в традицията на келтите. 
Според учените става въпрос за уникален погребален комплекс, където е извършен ритуал, съчетал елементите от древните култури на траките и елините.

Станка Христова

Източник: в-к Стандарт


Няма коментари: