Translate

13 октомври 2014

Гроб на тракийски цар в “Сборяново”Нова находка от епохата на траките откриха археолози край Исперих. При разкопки на могила, разположена в източния некропол на историческия резерват "Сборяново", експедицията на проф. Диана Гергова се натъкнала на следи от владетелско погребение от периода на III век пр. Хр. На пет метра под земята са открити две ритуални помещения, едно от които е служило за олтар. В неговия център е намерен железен канделабър, висок 1,5 метра. Той е бил художествено изработен, украсен в горната си част със стилизирани палмови листа. В близост наоколо са открити още две амфори и два керамични съда, пълни с човешки кости. Около тях са открити останки от женски накити, изработени от стъкло и глина, огледало с бронзова рамка, келтски нож и чаши от бронз.

Новите артефакти са част от богатото културно наследство на гетската държава, чиято столица е била разположена близо до днешния Исперих, обясниха археолозите. След като находките бъдат проучени, те ще бъдат изложени в историческия музей в Разград.
Това е третата поред експедиция на проф. Гергова от 2012 г. досега, завършила с успех. Преди 3 г., в края на археологическия сезон, тя откри в недрата на голямата Омуртагова могила златното съкровище на тракийския вожд Котела. Миналата есен проучванията й се увенчаха с откриването на царска колесница с впрегнати в нея два владетелски коня.
Както през миналите археологически лета и тазгодишната експедиция в резервата "Сборяново" се финансира приоритетно с частни средства. Към скромните 10 хил. лв., отпуснати от Министерството на културата, проф. Гергова е прибавила и помощта на японска телевизия, която от години спонсорира научните й изследвания. Средствата за издръжка на студентите археолози пък се осигуряват  от проект, финансиран от Швейцария.

Станка Христова

Източник: в-к Стандарт

Няма коментари: