Translate

31 юли 2009

Нови археологически открития на проф. Николай Овчаров

Поредното значимо разкритие във Велико Търново направи екип от археолози начело с професор Николай Овчаров. В двора на църквата „Св. Св. Петър и Павел" се появи част от каменен зид, което доказва първоначалните предположения на учените, че в средновековния комплекс на старата столица се е издигал и патриаршески манастир. Като изключителна находка се оценява и намереният френски кралски пръстен с лилии и уникални дамски бижута от 13 век.

След повече от две години упорит труд професор Николай Овчаров най-сетне намери първите категорични доказателства за съществуването на патриаршеския манастир. Издигнат в началото на ХІІІ век по времето на царете Калоян, Борил и Иван Асен ІІ, той бил духовното средище на търновската патриаршия.

Проф. Николай Овчаров: „Великолепен манастир. Естестевно той тепърва ще се проучва. Много мощна архитектура! По-късно той е преустройван поне два пъти."

В момента археолозите работят върху ранния пласт на Некропола, където изобилства от находки на великолепни бижута, вероятно притежание на знатни мъже и жени от Второто българско царство.

Проф. Николай Овчаров: „Особено важен за мене е един пръстен, който е изработен във френските ателиета в началото на 13 век, може би в Лимож, и е бил внос в България."

Също е много интересен един сребърен пръстен с монограм - името Симеон или Симон, който е от края на 14 началото на 15 век. Според професор Овчаров по това време в българското висше общество вече е налице влиянието на френските моди, дошли с кръстоносните походи. Сред ценните находки са дамски колан и сребърна позлатена обица.

Източник БНТ

Няма коментари: