Translate

26 ноември 2014

Разкриха западния некропол на Улпия Анхиало

Публикувано от: Мария Коева | 25/11/2014 

grob 2l (Small)
Строителни дейности на частен терен в местността “Кротиря” разкриха нови артефакти, свързани с важни исторически факти от миналото на Улпия Анхиало. Спасителните разкопки бяха осъществени под ръководството на  Биляна Иванова – докторант от секция за антична археология към НАИМ – БАН.

Разкрит е западният некропол на римския град от II-III в. Проучени са повече от 2 дка. площ,  като на тази територия са регистрирани 85 гробни съоръжения – 1 зидан гроб, 82 погребения в обикновени гробни ями и две по-особени структури, съдържащи останки от препогребване.
Практикуваният погребален ритуал е трупополагане, без спазване на конкретна ориентация на погребаните индивиди, което е рядко срещано явление за некропол, функциониращ сравнително кратко време. Погребалният инвентар е твърде интересен и разнообразен. Почти всеки гроб съдържа по една монета, поставена обикновено в устата или върху горната половина на скелета –
ALIM7459 (Small)
 т.н. харонов обол. Според тогавашните вярвания покойниците е трябвало да заплатят на лодкаря Харон за превоза си през реката на забравата Лета в Царството на сенките.

Интерес представлява гроб на момче на възраст около 10 години, с поставени на куп 5 монети на Анхиало от едър номинал, отсечени през управлението на император Комод и два зара за игра върху тях.
Открити са около 35 стъклени балсамария за съхранение на благовонни масла(два от които цели) и стъклен лакримарий с костена игла (съд, в който са се събирали сълзите на хората, участвали в погребалната церемония), златна обеца, няколко цели 
ALIM7731 (Small)
керамични съда, две изцяло запазени бронзови стригили (инструменти служещи на атлетите да почистват телата си от полепналия пясък на спортната площадка), нанизи с разноцветни маниста, бронзов медицински тубус (кутия за медицински инструменти), бронзов пръстен, керамични лампи, оловно огледало, фибула (предмет за закопчаване и украса на облеклото) и др.

Открит е и детски гроб с останки от дървена кутийка, от която са запазени само железните скрепителни елементи, съдържаща наниз от щипки на морски раци и бронзова халка.
След реставрация и обстоен анализ, предметите ще бъдат експонирани в Исторически музей – Поморие.

Няма коментари: