Translate

19 ноември 2014

Дом на тракийски владетел откриха край Бродилово

Владетелски тракийски дом е открит край село Бродилово, Община Царево. Ръководител на разкопките е Деян Дичев и научен консултант Даниела Агре от НАИМ при БАН. Проучването на обекта отнело около 40 дни, казват археолозите. Потвърдили са се първоначалните им предположения, че става дума за владетелски тракийски дом. Тези предположения се базирали  на резултатите от проведените през последните години разкопки на могили в района, при които беше открита единствената гробница със сводесто покритие в българската част на Странджа планина. Въпреки, че гробницата била ограбена и силно разрушена от иманяри, било ясно, че това монументално гробно съоръжение е предпоставка в района да се търси и дома на влиятелен и богат тракийски владетел.

И такъв дом бил открит. Той е с площ от 1,5 декара и е ограден от крепостна стена с дебелина от 2,40 м. Самата стена е запазена на 1-1.5м. височина. При разкопките е разкрита част от охранителната кула, която е разположена в най-достъпната част към обекта. Във вътрешността на къщата са били разположени жилищните и стопански постройки. Там са най-интересните археологически находки. Домът е бил опожарен най-вероятно при военни действия, тъй като цялата покъщнина е била затрупана под останките на срутените покрив и стени от жилищата. Запечатала се е една интересна ситуация непокътната над две хилядолетия. В едно от помещенията бе открит олтар (жертвеник). 



Около него се разкрили много керамични съдове местна изработка и голямо количество вносна гръцка керамика - кантроси, лекит, амфори; мегарски чаши с богата орнаментика от растителни мотиви и такива с изображения на хора и др. Някои от съдовете са били пълни със зърно, жито, просо и др. На места са складирани купища от железни заготовки, явно за изработка на оръдия на труда и оръжия. Сред най-интересните находки от обекта са меч тип - махайра и един меч тип - ромфея (характерен тракийски меч използван в периода III-I век пр.н.е.). "Мечовете от типа ромфея са сред най-рядко срещаните в България, като до сега такива са откривани главно в Родопите", разказа ръководителя на обекта Деян Дичев.

Според археолозите домът е съществувал от края на ІІ до началото на І в.пр.Хр., когато е опожарен и унищожен. Вероятно това са събитията около войните между Рим и Митридат VI, които се водят в тази част на Балканите. По това време се сформира и едно от най-мощните тракийски царства – това на астите, чиято история без съмнение е свързана и с новооткрития владетелски дом край Бродилово, както и с проучвания подобен дом край Синеморец. Тези два обекта са съществували по едно и също време и вероятно при едно и също военно събитие са били унищожени. И двата дома са били на много богати и влиятелни владетели. За това свидетелства откритото в дома край Синеморец изключително монетно съкровище.

„Всички открити находки постъпват в Общински исторически музей - Царево и след тяхната обработка ще бъдат изложени в експозицията му. Обектът има голям потенциал и заедно с дома край Синеморец да се превърнат в туристическа дестинация представяща живота на тракийските царе от Странджа планина”, заяви Деян Дичев, ръководител на разкопките. Поради значимостта на обекта, той ще бъде под видеонаблюдение.


Източник: http://www.burgasnews.com/istoriya-i-arheologiya/79989-dom-na-trakiiski-vladetel-otkriha-krai-brodilovo

Няма коментари: