Translate

20 ноември 2014

5000 иманяри копаят в страната

Снимка БГНЕС

Иманяри изкарват по 500 млн. лева годишно от копаенето и продаването на български антики. Културно-историческите ценности се изнасят за чужбина, където се легализират и се появяват на аукциони и интернет търгове. Там цената им скача стотици пъти.
Един от най-фрапантните случаи е на византийски чинии, продадени в България за 30 хил. лева, а след това изтъргувани за няколко милиона паунда. Само артикулите, които са продадени през сайта за електронна търговия eBay, пък са за над 30 млн. лева. Това съобщи вчера д-р Щерьо Ножаров от асоциация "Форум", която се занимава с опазването на българското културно наследство, пише "Монитор". Според едногодишно проучване, което той и екипът му са направили, в страната ни действат около 5 хил. професионални иманяри, който разполагат с техника и познания за да изравят скъпоценностите.
"По оценка на експертите вече 70 процента от територията на страната ни е разорана. Борбата сега е за останалите 30 процента. Нашата цел е да ги опазим. В момента страната ни в състояние на рецесия печели по 1 млрд. лева годишно от културен туризъм, а имаме потенциал да направим тази печалба пет пъти по-голяма. Иманярството у нас обаче е с прекалено голям мащаб. Освен професионалистите и дилърите, които са средното ниво, има и много голям процент от хора, които просто се прехранват с това", каза още д-р Ножаров. Той обясни, че във Видинския край например една изкопана антична монета се продава за 10 лева. Най-често това става в магазина за хранителни стоки, където хората си купуват хляб с намереното. От своя страна пък магазинерът я продава за повече пари на местния дилър, той я предава на следващото ниво. Основният път на ценностите бил към близките до нас Германия и Австрия, където антиките лесно се сдобивали с документи.
След това те се озовавали в Щатите, Канада, Япония и дори Русия, където богати колекционери ги купували. Така една монета, която е била изтъргувана за един хляб и две кисели млека, се озовава в някоя частна колекция срещу няколко хиляди евро.
Източник: в-к Новинар

Няма коментари: