Translate

17 ноември 2014

Загадки от древността

Публикувано от: Свежа Наука

Железния пилон в Делхи
Железния пилон в Делхи
Седем метрова желязна колона с все още неизяснена възраст в Делхи, Индия, известна с устойчивостта си към ръжда. Диаметъра е от 42 см в основата, до 30 при върха, като малко над метър от дължината й е под земята, а тежината й се определя на около 6 тона. Тъй като кулата е неръждаема, е почти невъзможно да се определи възрастта й, и това се прави по изографисаните по нея санскритски текстове, най-ранният от които е от 1052 година пр.н.е.. Мистериите около тази кула започват с високо технологичната изработка, технология за която се предполага, че не е съществувала преди четири хилядолетия. Устойчивостта на корозия е резултат от равномерен слой железен фосфат, който предпазва желязото от ръжда. Последното изследване на колоната през 2009 година е показало равномерна корозия, която обаче се дължи на тълпите туристи.

Линиите в Наска

Линиите в Наска
Вярва се, че са създадени в периода между 400 и 650 година от местни жители, като са се запазили благодарение на мекия климат. Напоследък обаче биват повреждани от туристи.Установяването на това как са направени е лесно, но не и причината за съществуването им. Необяснен остава факта, че могат да бъдат видени по-скоро от птичи поглед, което задава въпроса за кого за били предназначени и дали древните са могли да летят. Разбира се, съществува теорията, че това е правено за боговете, но специфичното им предназначение до момента не е известно.

Капака на саркофага на Пакал

Капака на саркофага на Пакал
Пакал е вожд на маите през седми век. Известен е със погребалния си саркофаг, на чийто капак според мнозина е изобразен в някакъв вид машина, предполага се летяща. И въпреки, че учените разкодират изобразеното на саркофага като дървета и лотоси, все пак наистина на пръв поглед прилича на някаква машина за придвижване. Странно е също, че мъртвеца не е изобразен в покой, а извършващ активна физическа дейност.

Керамичните фигури Догу

Керамичните фигури Догу
Това са малки статуетки на хора и животни открити в Япония и изработвани само в периода Дзьомон (14 000-400 пр.н.е.). Обикновено са високи до 30 см, и изобразяват предимно женски фигури с огромни очи, тесни талии и широки ханшове. Мнозина разпознават в тях скафандри и друго космическо оборудване изобразено с изключителна детайлност, тъй като по нищо не приличат на обикновени хора.Предназначението им обаче все още остава загадка.

Механизъм от Антикитера

Механизъм от Антикитера
Това е антично устройство, предназначено да изобразява звездни обекти. Находка датира от 70 в пр.н.е. и е невероятно постижение за времето си, тъй като се смята, че подобни изобретения датират от много по-късни времена. През 2007 година е направена работеща реплика. 

Няма коментари: