Translate

02 ноември 2014

Уникални открития направиха археолози в Хисаря.

Снимки: Dnes.bg
Уникални открития направиха археолози в Хисаря. При разкопки на римските терми, те откриха глава на лъв, оброчна плочка с три нимфи и част от статуя в реален размер. Откритията датират от края на втори и началото на трети век и променят историята, като доказват, че градът е съществувал още преди времето на император Диоклециан. "Традиционно са представени трите нимфи - в римския вариант, те са голи, двете са насреща, а едната в гръб, прегърнати и с много интересна прическа – в кок. Те са с много добре оформени анатомични особености на тялото.”, заяви пред Dnes.bg доц. Митко Маджаров, директор на Археологически музей в Хисаря.


Интересно е откритието и на лъвска глава, която е единствена по рода си у нас от този период. "Лъвската глава е от чешма – с много добре изписани очертанията на лъва, а в устата има отвор, през който е протичала минералната вода”, каза още археологът.


От община Хисаря са на мнение, че освен като спа курорт, градът се е оформил и като желана дестинация за културен туризъм и че новите открития променят историята на града.


„Градът като град може би е създаден по-късно, но самите термални комплекси и постройки в него са създадени по-рано, което е една нова част от историята на този град”, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева.


Благодарение на нея, разкопките са възможни, подчертават археолозите от музея.

Автор: Илиян Велков


Няма коментари: