Translate

19 ноември 2014

В Боливия откриха пирамида на повече от 2000 години

Пирамида на повече от 2000 години е била открита в селището Майрана, разположено в източния боливийски департамент Санта Крус, съобщи археологът Данило Дракит, цитиран от Пренса Латина и ТАСС.
Стъпаловидната пирамида се състои от три кръгли секции с различен диаметър. Към нея водят пет входа, главният от които е разположен на южната ѝ страна. Основата на съоръжението е с площ от 2 хектара.
Специалистите твърдят, че в резултат на експертизата на откритите на това място керамични чирепи е определена възрастта.
Пирамидата е на повече от 2000 години и се отнася към една от древните амазонски култури. Пирамидата се намира близо до обекта Форт Самайпата, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Изследователят Данило Дракит е съобщил, че строителството на пирамидата може да е било свързано с Форт Самайпата и с други археологически паметници, намиращи се в долините на Санта Крус. Дракит е уточнил, че камъкът, от който е изградена пирамидата, не е от местен произход.
Източник: vesti.bg

Няма коментари: