Translate

21 ноември 2014

Археолози откриха уникална римска баня

При разкопки в северозападната част на първопрестолна Плиска археолозите откриха луксозна владетелска баня. Тя датира от началото на 9 век и вероятно е най-старата средновековна къпалня, откривана у нас. Архитектурата й е била силно повлияна от средиземноморската култура. Банята е била едно архитектурно бижу от дялан камък върху площ от 80 квадратни метра. Под покритата с огромен купол каменна сграда е имало три отделни, но луксозни помещения.
Павел Георгиев, археолог: – Отделна съблекалня, помещение за обливане с хладка вода. В съседство е топлата къпалня с по-голяма ниша, в която е сложена също вана с топла и даже гореща вода. Тя е в съседство с пещта, откъдето се отоплява водата.
Между каменния зид и фината мраморна облицовка е имало кухина, през която е преминавал горещият въздух, а керамични тръбички са задържали топлината по-дълго. В началото на 9 век, когато в Европа е имало само дървени постройки, в Плиска са се извисявали огромни каменни сгради и къпални с подово и стенно отопление.
Павел Георгиев, археолог: – Това е важно, защото първото българско царство е един пряк приемник на голямата антична култура.
Традицията е била баните да се изграждат отделно, но много близо до жилищната сграда. Археологическият екип вече е разкрил част от нея и очертанията на едно от аристократичните имения във вътрешния град на Плиска.
Източник: БНТ

Няма коментари: