Translate

29 ноември 2014

В Китай откриха гробници от времето на Пътя на коприната

Археолози са разкопали древен гробен комплекс в китайския гр. Куча. Той се е намирал на западната граница на Древен Китай и е играл важна роля в търговията по Пътя на коприната.
Много гробници не един път са сменяли "собствениците си", съобщи сп. Chinese Cultural Relics, цитирано от "Лайв сайънс".
Гробният комплекс в Куча е от 300 г. Разкопките тук са започнали през 2007 г. и се ръководят от Синцзянския институт за културни ценности и археология.
Учените са открили общо 10 гробници, 7 от които представляват масивни съоръжения от кирпич.
В една от тях, в M3 са намерени петроглифи с изображения на митологични същества, т.нар. Съ сян (четири знака на зодиака).
Гробниците са били разграбени още в древността, не са останали надписи, затова китайските археолози не знаят към коя прослойка на обществото са се числили погребаните в тях хора.
Анализ на костите обаче е показал, че гробниците са били използвани по няколко пъти: в някои погребения са откривани тленни останки на повече от десет души.
През IV век Куча е бил богат град-държава на западната граница на Китай. Той се присъединява към Китай по време на управлението на династията Тан (VII век).
Източник: Vesti.bg

Няма коментари: