Translate

08 август 2009

Готи по търновските земи

Доказателства за присъствието на готски племена по търновските земи намериха археолозите в района на античния римски град Никополис ад Иструм. Специалистите се натъкнаха на древни керамични съдове и монети от края на четвърти век. Ценните находки ще бъдат реставрирани и изложени в залите на историческия музей във Велико Търново.

До сега за присъствието на готи в Никополис ад Иструм се предполагаше единствено в исторически документи и справки. Днес вече има категорични археологически доказателства, че племето е обитавало и търновските земи.

Д-р Павлина Владкова, ръководител на разкопките:
– Не става дума за един или два предмета, а за десетина съда. Гърнета с излъскани ивици – това е специална техника за украса. Изключително се радвам, защото това доказва присъствието на този етнос тук в града!

Медальон от трети век с изображения и надпис на старогръцки е другото голямо откритие на младите археолози.

Д-р Павлина Владкова, ръководител на разкопките:
- Произведение на изкуството – не познавам друг такъв медальон! Олово, с изображение на два пауна, а пауните са символи на Хера. Тук в Никополис, гръцкият пантеон от божества са били на почит.

Първите проучвания на археолозите в района на античния римски град започнали преди повече от сто години. И до днес на бял свят продължават да се отркиват уникални и важни за историята находки.

Автор: Зорница Илиева, Велико Търново

източник: БНТ

Няма коментари: