Translate

20 август 2009

Откриха шута на червенския болярин

РУСЕ. Археолози откриха гроба на шута на червенския болярин. Уникалната находка е на британските студентки Вивиан и Кимбърли. Те са на стаж в екипа на Стоян Йорданов, който проучва средновековния град. Двете момичета намериха могила на джудже. Първоначално решили, че гробът е детски. При огледа на черепа обаче се установило, че погребаният мъж е на възраст 30-35 г. Костите му са добре запазени, височината му е била 90 см. Бил с голяма глава и много малко тяло.
Мястото на гроба е необичайно, обясни Стоян Йорданов. Той е извън градското гробище - до разрушена малка църква, но не влиза в двора й. Археолозите уточняват, че така са се погребвали онези, за които се е смятало, че застрашават общността на живите. Според фолклорните вярвания на т.нар. педя човек се гледало като на "белязан" от Бога. Хората се страхували от джуджетата. По разположението на гроба археолозите смятат, че мъжът е бил християнин. Монета до него пък показва, че е живял в края на ХIII век.
Многобройни са сведенията как малките хора са били използвани за забавления през Средновековието. Досега за Червен се знае, че е бил най-големият железодобивен център в Североизточна България, търгувал с Влашко, имал е множество грамотни хора, монаси и военни.
Цветелина ТЕРЗИЕВА

източник: в-к Стандарт

Няма коментари: