Translate

02 август 2009

Български и френски археолози работят по съвместен проект край Момчилград

Древният град Троя е бил създаден от племена, населявали територията на съвременна България. Тази хипотеза ще се опитат да докажат български и френски археолози в съвместен проект. Учените ще използват редки находки от праисторическо селище край Момчилград. Така може да се окаже, че известните антични герои Хектор, Парис и Еней произхождат от Родопите. В рамките на проекта археолозите се надяват да разгадаят и една от закадките на древността, а именно какво се е случило в края каменно-медната епоха и началото на бронзовата.

Праисторическото селище край Момчилград датира от преди 6 000 години и е едно от най-големите в Европа. То е на площ от 80 декара. Къщите на древните хора са били огромни, дори за представите на съвременния човек. Всяко жилище е било около 300 квадратни метра с големи стаи – спалня, кухня, столова, ателиета. Там археолозите откриха много керамика с интересна изработка и украса, характерни за създадената векове по-късно древна Троя. За да докажат хипотезата за произхода на троянците, учените ще изследват тези находки във Франция.

Ст.н.с. Явор Бояджиев:
- Вече имаме основания да смятаме, че има някаква връзка между това население и основоположниците на ранната бронзова епоха като Троя, като най-известен представител.

Репортер:
-Ако се докаже тази хипотеза, това ще промени ли историческите представи за тази епоха?

Ст.н.с. Явор Бояджиев:
- Ще успее да изясни един период, който сега е тъмна дупка за учените. И който предизвиква голям интерес не само в България, но и въобще сред европейските археолози, а това е именно прехода между края на каменно-медната епоха и бронзовата.

“Тъмният” период е продължил близо 800 години и според учените тогава в тази част на Европа не е имало живот. Селището край Момчилград обаче за първи път доказва, че цивилизацията в този край на континента е продължила да съществува. То е било част от най-развития европейски център, а населението му е дало началото на културата на древна Троя.

източник БНТ

Няма коментари: