Translate

01 август 2009

Откриха изгубен град край Венеция

Италианските археолози направиха необичайно откритие и то без да е нужно да правят скъпи разкопки, пише британският в. "Таймс". Чрез въздушни снимки най-сетне бе открит легендарният град на Римската империя Алтинум, за който се носеха народни легенди. Отдавна се знаеше, че Алтинум се е намирал в близост до Венеция, но никой досега не бе открил точно къде. Градът е бил оживено пристанище и затова един от най-богатите в империята.
Постоянните набези на страховития Атила го обезлюдява. През 452 г. войските на Атила го запалват и това слага край на неговото съществуване. Градът става призрак, но с неразрушени театри, храмове, базилики. Никой не го населява повече и той потъва вдън земя. "Изключително необичайно е град да излезе от употреба по този начин и затова за археолозите това е невероятна находка. Той дава пълен облик на това как е изграждан град от тази епоха, без да се е намесила инфраструктурата от следващите епохи", заявява д-р Нейл Кристи, специалист по Римската империя в университета Лейчестър.
През юли 2007 г., по време на сушавото лято, картографската фирма Telespazio прави въздушни снимки. Понеже посевите са се слегнали, ясно се открояват камъни, канали и цялата инфраструктурата на античния град. "Всичко е останало както си е било. Когато видяхме снимките, просто не можехме да повярваме", казва Александро Фонтана, археолог от Университета в Падуа. Изненадващо е, че никой досега не е видял отгоре очертанията му. Вече са направени компютърни възстановки на храмовете, театрите, базиликата, пазара, стените на града. Видим е широк канал, използван за транспортиране на зехтин, вино и чужди луксозни стои към Милано и други влиятелни градове като Верона.

източник В-к Стандарт

Няма коментари: