Translate

26 август 2009

откриха първите надписи на перперикон

За първи път след десетгодишни разкопки на Перперикон бяха открити епиграфски паметници – това са каменни надписи, които хвърлят нова светлина върху историята на скалния град, обяви днес екипът на проф. Николай Овчаров. Датирани са от няколко епохи, като най-ранните са от късната античност – 4-5 век, а най-късните - от 16-17 век на Средновековието.

Археологическите факти, събирани досега, се осмислят чрез надписите – те съдържат имена на хора - занаятчии, търговци, управители от различни епохи на Перперикон. Най-добрият български специалист по антична епиграфика проф. Василка Герасимова е разчела името на Юлиус Тейменос, преселник от богатите римски провинции в Мала Азия, както и надгробен надпис от същата епоха – 4-5 век. Перперикон е бил значим икономически и търговски център, важен за златодобива на Балканите, развитието му е изпреварило поне със 100 години другите градски центрове на скални върхове – такива са изводите на експертите. На третия камък се разчита името Козма и се датира към 16-17 век.

Проф. Николай Овчаров – археолог: "Така че за този надпис, който имахме големи съмнения да не е съвременен, всъщност се оказа надпис, свидетелстващ за един от най-важните и слабо осветени периоди от историята на Перперикон."

Християнското име Козма е първото документално свидетелство, което заедно с разкритата преди 2 години църква, показва какво население е живяло по тези места до 17 век. Открит е и оловен печат с името на византийски сановник, за който се предполага че е син на прочутия Григорий Бакуриани, основател на Бачковския манастир.
Автор: Петя Тетевенска

източник: БНТ

Няма коментари: