Translate

06 август 2009

Край Каблешково откриха най-старата пещ за керамика на Балканите

ай-старата пещ за керамика на Балканския полуостров е открита след 10-годишни разкопки в археологическия резерват "Козарева могила" край град Каблешково. Преди дни беше разкопано енеолитно селище - център на грънчарска промишленост. Според археолозите това е голямо научно откритие, което доказва началото на истинската цивилизация.


Глинените съдове са отлично запазени и впечатляват със своята изчистена форма и финна изработка. Археолозите за пръв път се натъкват на пещи в самото селище, а не извън него. Според учените това е знак за своеобразно "индустриално" производство на различни глинени съдове.


Доц. Петя Георгиева - ръководител на разкопките: "Това е най-ранната сигурна пещ от енеолита, която е унищожена по времето на правене на керамика. Явно и в рамките на селището е имало някаква специализация - един е правел едно, друг е правел друго, явно е имало такива, които са били по-добри на моделирането на съдове, други - на орнаментирането, но като цяло са живеели като един колектив."


Откритият древен грънчарски център е уникален и е поредното доказателство, че 5 хиляди години преди Христа цивилизацията се е зародила точно по нашето крайбрежие. До сега белег на цивилизацията по нашите земи беше най-старото обработено злато, открито край Варна. Керамичните пещи край Бургас ще дадат основание на археолози и историци за нови разкрития.
Автор: В. Григоров

източник: БНТ

Няма коментари: