Translate

21 август 2009

Нов римски гроб откриха на "Китова могила"

Едно погребение от преди 18 века разкри неочаквани досега представи за траките и по-скоро за тракийките. Археологическият екип на покойния Георги Китов откри в една от могилите около сливенското село Крушаре гроб на жена, която за времето си е успяла да заслужи изключително признание на победител. Гробът е от трети век и освен тази неочаквана легенда и блясъка на злато, изненадва и с още невиждани досега неща.

Тя е била много висока и грациозна, изключително красива. Ако се съди по изображенията на златната пластина, която е носела на левия си глезен. Златото всъщност блести отвсякъде - златен е герданът, усукан с кехлибарен наниз, златни са и гривните на китките и над лакътя, изключителна изработка са и обеците й. Едно обаче никога не е било част от дамските атрибути - златният венец, положен върху тялото й.

- Венецът не е ли атрибут на мъжете?
Диана Димитрова - ръководител археологическа експедиция ТЕМП: "Ами да, странно е, обаче вероятно общественото положение на тази жена е било доста високо и тя е имала някаква по-специална функция в тракийското общество от римската епоха от трети век."

- Това не е ли за царе, за владетели?
Георги Мавров - реставратор: "Не само за царе и владетели, а за победители, а една жена може да бъде победител, така че може да носи и венец."

Диана Димитрова: "Може да е съчетавала повече от една функции и затова да е погребана с тези почести. Значи жените все пак са реабилитирани през римската епоха от траките."

С какво тази изключителна жена е спечелила възхищението на съвременниците си - възможно е и да не разберем. Но винаги ще дразни въображението ни. Но поне със сигурност може да се каже едно - и през римската епоха местното население е било достатъчно силно икономически, за да си позволи подобно погребение.

А на мен най-интересно ми е, че ще можем скоро да помиришем цяла една епоха. Или най-малкото да разберем на какво са ухаели тракийките. Защото в краката на тракийката стоят 2 шишенца с благоуханни масла. При това абсолютно смайващо - те са пълни. Изключителен шанс да усетим миналата епоха с още едно от сетивата ни. А това мъничко шишенце пък крие вероятно сълзите на знатната дама. Лакримите - събирали сълзите, за да докажат пред останалите колко много някой жали за нещо или някого. До шишенцето със сълзи, отново невиждано досега, стои стъклен ритон. Не златен, не сребърен - а стъклен.

- Какво би казал Китов?
Диана: "Е, би се зарадвал и би пил от този ритон, като го измие, което ще направим и ние."

Тази могила, една от десетките в равнините около Сливен, била без име. Затова още в началото я кръстили Китовата - в памет на покойния археолог. И който и да питаш, ще ти отговори, че Китов отново се е намесил и им дарил тази загадка.

Археологически находки в България 1992-2008
Автор: Мария Чернева

източник: БНТ

Няма коментари: