Translate

05 август 2009

Археолози откриха разкопки на манастир край Мелник

Манастир от 13 век, построен от деспот Алексий Слав, превърнал Мелник в столица на обширна своя държава, обхващаща днешна Южна България и част от Македония и Гърция, откриха археолози в района на курортния град.

Манастирът "Света Богородица Пантенаса" е разположен на площ от 2 декара. Според археолозите обектът е емблематичен за историята на манастирското строителство в България през 13-14 век заради големия брой документи, които са запазени за него. Поклонническата зона е с необходимите манастирски сгради - на игумена, трапезария, библиотека. Специален камък, върху който се писало с калем, свидетелства за съществуването на книжовна преписваческа школа.

Ст. н. с. д-р Виолета Нешева - археолог в Националния археологически институт - София: "В тази половина, в която се намираме в момента, се е помещавала болница. Един много интересен паметник, за който имаме сведения два века по-късно от грамота на Константин Драгаш, също владетел на Мелник в края на 14 век, който придава този манастир във владение на Атон, за да бъде съхранена болницата, която е имала много важно значение за населението на Мелник."

Няма коментари: