Translate

06 август 2009

Археологическите проучвания край Татул


Близо до село Татул в община Момчилград времето е запазило една от най-големите загадки на историята – скална пирамида с изсечени в нея два каменни саркофага. Според българските археолози в света не е откривано подобно съоръжение. Още преди век е изказана хипотезата, че това е гробницата на Орфей, но едва сега с помощта на средства от Европейския съюз учените успяха да разгадаят тайната на скалния връх.

Преди пет години с малка сума, събрана от дарения на български фирми, професор Николай Овчаров започна разкопки край Татул. Постепенно от земята се показа цял култов комплекс с десетки изсечени в скалите помещения и античен мавзолей.

Проф. Николай Овчаров: „Татул е най-голямото или може би най-добре запазеното светилище в Родопите след Перперикон, защото той е голям скален град, но пък тук имаме хероон – мавзолей на обожествен в древността тракийски владетел. Когато започнахме разкопките през 2004 година, това беше една планина, на която се виждаше само скалната пирамида зад мене. За нея имаше много хипотези, но именно след проучванията, които направихме с един много голям колектив от антични археолози, праисторици, средновековни археолози, ние успяхме да разберем цялата история на това светилище. Тя е изключително интересна, зародила се в 6-то хилядолетие преди новата ера и продължила чак до 12 век от новата ера.”

Преди три години община Момчилград кандидатства и спечели проект по програма ФАР – Трансгранично сътрудничество за близо 300 хиляди евро. Това даде възможност археолозите да завършат изцяло проучването на върха.

Проф. Николай Овчаров: „Ползата е огромна, защото Перперикон и Татул, това са два взаимодопълващи се обекта, ни дадоха възможност да проникнем в нещо, в което българската археология и история се луташе в продължение на цял век. А именно – как се е зародила тази мегалитна култура, удивляваща толкова много хора, по какъв начин и кога са започнали да се обработват скалите. Оказва се, че това е къснобронзовата епоха, времето на Критската култура, на Минойската култура, на Троянската война, преди 3200–3300 години, по-късно продължила през цялата античност. Храмът, който разкрихме тук, е такъв, с който би се гордял всеки елинистичен град от това време.”

Не само учените, но и хората от община Момчилград, имаха полза от проекта. С европейските средства беше направена консервация на цялото светилище, построени бяха път до него и паркинг, поставени бяха табели, пейки и кошчета за отпадъци. Само до преди пет години в село Татул беше истинско събитие, ако се появи външен човек. Сега в почивните дни минават между 500 и 1000 души.

Репортер: "Откъде идват хора?"

Фами Салим – охранител на Татул: "Ами най-вече от Варна, София, Бургас. Има и чужденци много - от Швеция, от Холандия, от Англия. Има и рускини много, от Украйна и от Молдова идват."

Дори и в делнични дни загадъчното светилище привлича туристи.

Репортер: "Хареса ли ви Татул?"

Йорданка Анастасова: "Да, светилището е много добре устроено и въпреки че е малко отдалечено от София, е много хубаво и мястото е много силно според нас."

Доц. Анастасов: "Искам да ви кажа, че като инфраструктура това не е малко, което е направено и парите, отпуснати от ЕС, си заслужават. Тъй като на практика имаме прекаран път, имаме прекаран ток, паркинги, ВиК инсталации и така нататък. Неща, които са необходими, а на повечето други обекти ги няма. А тук са налице."

Над 350 хиляди туристи годишно посещават Перперикон и Татул. Кметът на Момчилград Ердинч Хайрула се опитал да убеди местните хора, че от това може да се печели. Например като се приготвят и продават месни специалитети – къпана баница, баклава, катми. Но е ударил на камък.

Ердинч Хайрула, кмет на община Момчилград: "Ами понеже в нашия район хората са много гостоприемни и дори това може да звучи като шега, но като им предложих, те казват как може да продаваме на гостите храна, те са гости. Не, казвам им, те са туристи."

Ефектът от европейските средства в културно-историческия туризъм вече се усеща. За последните три години в района на Кърджали и Момчилград са построени над 15 нови хотела. За разлика от Черноморието тук свободни места няма. Районът се превърна в предпочитана туристическа дестинация. Така в Кърджали научиха важен урок

Проф. Николай Овчаров: "Парите могат да бъдат влагани по един правилен начин и те ще бъдат репери в нещо, което българите тепърва ще усетят, а именно културно- исторически туризъм на една страна, която е сред трите страни с най-много паметници в Европа.”
Автор: Красимир Ангелов, Валя Апостолова

източник: БНТ

Няма коментари: