Translate

06 август 2015

Археолозите разкриха централния площад на Перперикон

Той е бил обиколен от храмове и представителни сгради, поясни проф. Николай Овчаров

Работата на Перперикон кипи усилено, въпреки горещото време. Около 90 души от седем-осем села в околността помагат в дейностите по разкопките.
В средата на археологическия сезон на Перперикон археолозите попаднали на централния площад на скалния град, където се смята, че хората са се събирали. На пресконференция в БТА проф. Николай Овчаров представи резултатите до момента от тазгодишните проучвания, които ще продължат до 10 септември.
Площадът ще бъде разкрит изцяло след около две седмици. Той е бил заобиколен отвсякъде с храмове и представителни сгради. Проф. Овчаров показа и най-новите находки, сред които уникален меч от тракийската епоха. Още в първия ден от разкопките тази година попаднали на бронзова статуетка на Аполон в класическия му вариант с лък в ръцете.
Тези дни в музея в Кърджали постъпили и три находки, които били намерени при селскостопански работи. Става въпрос за брадвичка и чукче. Третият предмет обаче е най-интересен - т.нар. ромфея, използвана като оръжие през тракийската епоха. Ромфеята е част от облеклото на тракийските воини. Използвала се е във вековете преди н.е. Учените все още не са изяснили на 100% предназначението на това оръжие. Някои го определяли като копие, но днес науката е приела, че ромфеята е вид меч.
Сред откритията за този сезон са и златна монета на император Юстиниан, както и четири сребърни монети на Цар Иван Александър.
Общо за двете години проучвания до момента археолозите са попаднали на над 10 монети при разкопките. През този археологически сезон има и сребърни пръстени, а също и кръстове, които са носени срещу болести.

Няма коментари: