Translate

05 август 2015

Жертвен овен е открит в гробницата на остров Св. Иван

Предполага се, че са монаси. В гробницата на остров Свети Иван, която преди дни беше отворена от проф. Казимир Попконстантинов са открити останките на двама души и кости на овен. Находката е доста любопитна, защото човешките и животински останки са били погребани заедно. „Няма практика в монашеската традиция да бъдат поставяни животни в гроба на погребани монаси”, обясни той. Според археолога е възможно да е възникнал някакъв катаклизъм, който е предизвикал рухване на свода на манастира. Това може би е стреснало монасите и те са решили да принесат в жертва овен, каза той. „Овенът е поставен с цялото си тяло, което показва, че това животно е жертвено, което монасите поставят за застъпничеството пред бога. В основата си това е езически ритуал, но имаме и библейски сюжет като този с Авраам, който вместо сина си Исак жертва овен” обясни професорът.
Намерените скелети са с височина около 1.60 м. Според проф. Попоконстантинов единият е висше духовно лице, най-вероятно човекът, който е създал манастира, а за другия може да се предполага, че е Тома, който е пренесъл мощите на Св. Йоан на този остров. „В знак на благодарност монасите са изградили тази гробница. Имаме примери в Палестина от ранния период. Там някои основоположници на манастири са погребани по този начин като някои от тях са канонизирани за светци” обясни археологът.
Предстои идването на доц. Виктория Русева, която е специалист антрополог. След като тя направи изследвания на тленните останки ще установи техния пол, на каква възраст са починали и евентуалната им народност.

Няма коментари: