Translate

10 август 2015

Пътят на древните минавал през Бургас

Ако почивате някъде по Южното Черноморие и плажът не засища страстта ви за приключения, потопете се в Страната на чудесата. Змейови къщи и древни храмове разказват приказки от преди 1001 години! На север и на юг от Бургас в недрата край пясъчните ивици лежат безценни тракийски съкровища, вампири и мощи на светци. Край тях стърчат руините на крепости и кули, опасвали преди хилядолетия крайбрежието. Ще чуете разкази за кървави пиратски нападения и невероятни истории за разкошни терми, в които жрици на любовта продавали телата си срещу злато.

И ако всичко това ви звучи като приказка, само почакайте да видите крайморските чудеса на България. И да гласувате за тях в тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България" на www.bgchudesa.com

На север:

1. Мавзолеят на Лесескепра

Първата спирка на север от Бургас, която спира дъха, е Античната куполна гробница - Хероон. Ще я откриете вляво от пътя за Поморие. Древното чудо на архитектурата било построено през II - III век сл. Хр. И възкръсва през 1975 г., когато при изравняването на могила е открито богато погребение на тракийската жрица и лечителка Лесескепра, живяла в края на I в. пр. Хр. Мавзолеят се състои от две преддверия, разположени в началото на коридора, дромос и централна камера. Следи по входното стъпало подсказват, че тук е имало двукрила врата, използвана многократно. Това означава, че не се касае за обикновена гробница, а за мавзолей, в който често са били извършвани религиозни ритуали. В стената са вградени 5 симетрично разположени ниши, в които били поставени урните с праха на мъртвите или умалени фигури на боговете, които са почитали древните траки.

2. Император губи битка заради термите на Месембрия

Само десетина километра по на север, сгушени на малък живописен полуостров, чакат руините на древна Месембрия. Старинният Несебър е запазил спомена от няколко отминали хилядолетия. Животът тук се зародил още в края на бронзовата епоха, свидетелстват първите погребения в древния некропол. Най-ранните са датирани от 5 в. пр.Хр. За богатство на Несебър са кръстосвали шпаги траки, гърци, римляни и прабългари. Невероятното историческо богатство е оцеляло през вековете и днес е под закрилата на ЮНЕСКО. По маршрута на "Духовния път" ще видите старинни, богато украсени църкви, оцелели непокътнати до купол в продължение на цяло хилядолетие. В древността на малкия полуостров е имало над 30 православни храма, половината от които са запазени до днес. Сред най-блестящите образци от тази епоха са църквите "Св. Стефан" и "Св. Йоан Кръстител".

Дебели и високи крепостни стени опасвали красивия полуостров и го бранели от вражески нашествия. Огромните зидове, вдигнати през V в. сл. Хр., са оцелели до днес. От същото време са датирани и уникалните римски терми, които станали причина за невиждания разгром на Византия. През VII век българският хан Аспарух водил кървава война срещу византийския император Константин Погонат. В критичния момент на сражението край Одесос, император Константин поел към римските терми, за да се лекува. В лагера му настанала паника, защото войниците му помислили, че бяга и византийската войска била разгромена от българите. Зад стените на Несебър са стаени още много тайни и чудеса, които оставяме на екскурзоводите.

3. Жрици на любовта в Деултум

Западно от Бургас е разположен археологическият резерват Деултум - истинско чудо, което заслужава да се види. Разкошната архитектура на сградите подсказва, че някога в тях са живели знатни римляни. В гробниците им са открити разкошни златни медальони-реликви, които показват принадлежност към висшата каста. Тук е открита и единствената проучена в Европа средновековна митница. В нея Византия изплащала ежегодния си данък на България, свидетелства открит митнически печат. Сред руините на храмовете от римско време пък бе открита уникална бронзова глава на римския император Септимий Север.

Невероятна история разказват античните терми на Деултум. Освен че са били прочут СПА център, те са били и луксозен публичен дом. Жрици на любовта разливали вино и продавали телата си на римските легионери срещу злато и сребро. Древният бордей си имал и любопитен фейсконтрол, който може да се види и днес. Здравеняци пазели портата на термите и пускали при жриците мъже с достатъчно големи ходила. Всеки клиент заставал върху издялани в камъка стъпала, за да премине фейсконтрола.

На юг:

1. Созопол пази артефакти и от ада, и от рая

Ако пътешествието ви отведе на юг от Бургас, Созопол е мястото, където има какво да видите. За да разгледате всички чудеса в един от най-древните градове на Черно море, ще ви трябва повече от една ваканция, защото едва ли има друго място по света, в което можете да видите мощи на светци и вампир.

Созопол пази безценна светиня за християнския свят - частица от мощите на св. Йоан Кръстител, а поклонници казват, че молитвите пред нея стават реалност. Реликвата се съхранява в малката църква "Св. Георги". Християни от цял свят се стичат всеки ден в Созопол, за да се помолят пред чудотворните мощи.

Друга невероятна забележителност, която можете да видите, тук е прочутият вампир. Неговият скелет е изложен в местния археологически музей в стъклена витрина. Приживе българският Дракула е бил прободен с кол в сърцето - типичен в древността ритуал против вампирясване. Интересен факт е, че останките на вампира бяха открити в некропола на същия манастир, в който лежаха и мощите на св. Николай.

Ако се озовете в Созопол, не пропускайте да видите и останките от светилището на бога на моретата Посейдон, който се намира близо до храма "Св. Николай Чудотворец". От антични времена е и внушителната крепостна стена, която е опасвала древна Аполония срещу вражески нашествия.

2. 13-метров Аполон пазел остров Св. Кирик и Юлита

Само на метри от Созопол е разположен остров Св. Кирик и Юлита. Сухопътна връзка осигурява бърз достъп до него. Островът пази руините на пет древни храма, които някога са се извисявали величествено сред морето. Днес останките от каменните им зидове крият тайните на първите островитяни. Находките говорят, че целият остров е бил смятан за свещено и сакрално място. Св. Кирик е бил духовно средище с огромен храмов комплекс в продължение на 24 века. Първите храмове тук са построени през VI в. пр. Хр., а последните датират от края на XIX в., когато е била разрушена църквата "Св. Троица". Предполага се, че най-вероятно на острова се е намирал и Акрополът. През римската епоха е съществувало и светилище на тракийския Херос. През късната античност пък е имало християнска базилика с кръщелна. Археолозите са открили до основите на християнския храм и некропол. В него са били оставени богати дарове, включително златни, бронзови и сребърни накити.

Легендата разказва, че преди много векове на острова се е извисявала гигантска статуя на бог Аполон, висока 13 метра. Според хрониките на древноримските историци колосът отдавна е напуснал днешните български земи. Древните летописи разказват, че римският завоевател Марк Локул, веднага след като превзел някогашната Аполония, свалил от острова бронзовата статуя и я отнесъл в Рим. Изображението на бога е било изложено на най-високото място - хълма Капитолия, но по-късно изчезнало и днес следите му са безвъзвратно изгубени.

3. Спалнята на боговете е Беглик Таш

На юг от Созопол пътеката на "Чудесата" минава през уникалното тракийско светилище Беглик Таш. Езотериците вярват, че на това място се сбъдват всички желания, стига човек да вярва в това, което иска. Гигантските каменни блокове край Приморско напомнят на Стоунхендж. В чудатата композиция природата или човешка ръка е издялала "Брачно ложе", известно още и като "Спалнята на боговете". То се намира точно в центъра на мегалита и представлява внушителен жертвеник с форма на легло. Учените смятат, че това е "брачното ложе", върху което жрецът и жрицата ритуално изпълнявали единението между бога Слънце и майката Природа. "Спалнята" е обградена от камъни с издълбани улеи, използвани при обредите за жертвоприношения.

Светилището е скътано в полите на Странджа планина. Огромни скални късове, обработени от незнайни майстори, изграждат гигантска композиция в непристъпна местност на 6 км северно от Приморско. За траките Беглик Таш е имало магическа сила. Тук отбран кръг от посветени са извършвали тайнствени обреди, за да омилостивят боговете. Принасяли жертви и гадаели бъдещето. По скалите са издълбани ритуални знаци, които още не са разшифровани. В центъра на светилището е разположен каменен трон, от който древният жрец е ръководел церемониите. Един от монолитните късове е обработен във форма на обърнато сърце. За какво е служело то - остава загадка. Между две от скалите пък е издълбан тесен проход. Догадките на учените са, че той е бил използван като изпитание. Само който успеел да се промуши през него, можел да се причисли към кръга на "избраните".

4. Съкровището на Мотис

Още по на юг, точно до Синеморец, е гробницата, в която бе открито съкровището на знатния тракийски владетел Мотис. В нея преди девет години бяха открити 180 златни и сребърни предмета - свидетелство за истинско царствено погребение. Сред безценните погребални дарове бе открита златната пластина с надпис "Деметриус го направи". В невероятното съкровище се отличават два масивни златни наушници с изключително изящна изработка. Те са във формата на колесници, теглени от по два коня, върху които препуска крилатата богиня на победата Нике, принадлежали вероятно на господарската съпруга. Изящна златна огърлица с масивна бича глава и царствена диадема са красили още знатната тракийка. Върху тях древният майстор е инкрустирал полускъпоценни камъни, които наредиха тези бижута сред шедьоврите на античното ювелирно изкуство. В гробницата са открити и сребърни дискове, които по всяка вероятност са били част от ритуално облекло. Реплика на съкровището ще видите, ако посетите музея в Царево.

Копирано от standartnews.com

Няма коментари: