Translate

10 август 2015

Откриха златна монета на перперикон

Монета от 23-каратово злато грейна на Перперикон

Нови съкровища откриха археолозите на Перперикон. За уникалните находки разказа професор Николай Овчаров. Той представи невероятно красива златна монета, намерена при разкопките в скалния град само преди три дни. Тя носи лика на византийския император Василий II Българоубиец, както и този на брат му Константин VIII. Монетата е от 23-каратово злато и е малко по-лека от стадартните за производство 4,4 грама. Според проф. Николай Овчаров тя не е била в употреба, защото е изключително запазена. Находката е от особена важност, тъй като е изключително рядка. На всеки 100 произведени монети от този тип само две-три са с подобен олекотен грамаж на благородния метал. Друга интересна находка на Перперикон е и оловен печат. Проф. Овчаров обясни, че това са своебразните визитни картички на благородниците и императорите във Византия по време на Средновековието. Окритият печат е на Георги Кивилиот от ранния етап на кариерата му, когато е бил патриций. По думите на известния археолог това е третият негов печат, но останалите два са в частни колекции.

Проф. Овчаров съобщи, че около 20 са намерените печати на Перперикон от началото на разкопките и още стотина в подножието на крепостта.

В момента работата по скалния град е в третия си месец за тази година, като археолозите имат време до 12 септември. За тази година разкопките се финнасират с 200 хиляди лева, една четвърт от които ще отидат за консервация на града до следващия трудов сезон.

За следващата година екипите на Овчаров се целят към двореца светилище в горната част на крепостта. Сега завършва проучването на Акропола, който е ограден от монументални каменни сгради, включително храм, посветен на бог Аполон. "Има и големи сгради от по 26 метра на два-три етажа за жилищни цели", разкри още проф. Овчаров.

Камък с макет на жилище в "Сборяново"

На 70 интересни находки се натъкнаха археолозите при проучването на обект ранносредновековно селище в местността Петрова нива край резервата "Сборяново". За част от тях разказа Мария Николаева, заместник-ръководител на проучвателния екип пред Фокус. Предметите са свързани с бита - ножчета с различни размери и степен на запазване, 4-5 прешлена за вретено, седем монети от античността, използвани като разменни през Средновековието. След точилния камък с рисунка на корабчета сега археолозите са попаднали на точилен камък, върху който има издраскване, приличащо на макет на жилище.
"Ще бъде направена проверка на изображениет
Копирано от standartnews.com

Няма коментари: