Translate

10 август 2015

Оловен печат на цар Симеон Велики влиза в Националния исторически музей.

Откриха печат на цар Симеон
Уникалната находка вече в НИМ, "изскочила" край Златната църква в Преслав
Оловен печат на цар Симеон Велики влиза в Националния исторически музей. Уникалната находка е открита случайно край Златната църква в Преслав при изкопни работи и добросъвестно е предадена в НИМ.

„Уникална находка. Такива печати на български царе се откриват веднъж на десет години”, каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
Печатът е изработен от олово и е с отлично запазени изображения. На предната страна е царят с боен шлем и надпис „Архонт Симеон”, а на другата страна Христос Пантократор (Вседържител) с надпис „Господи, пази архонта на българите Симеон”. И двата надписа са в отлично запазено състояние.

„С такъв печат цар Симеон е скрепявал укази, заповеди и административни писма”, разказва професорът. Тъй като те се пишат от краснописци, печатът удостоверява, че заповедта, указа или писмото действително е от царя. Проф. Димитров уточи, че „архонт” е всъщност гръцкото наименование за цар. „Не е необходимо да се чака някой да те провъзгласи за нещо. Ние сме независима държава, всеки владетел има право да се обяви за каквото пожелае", каза шефът на НИМ. Той допълни, че Симеон е избран за архонт на Преславския събор.

"Допускаме, че може би цар Симеон именно чрез този печат е свиквал хора за битката при Ахелой, за която е трябвало да събере цялата българска армия, тъй като византийците идват и те с цялата си армия", обясни проф. Димитров. Той отказа да разкрие точно каква сума ще получи откривателят на оловния печат, но ще е под 10 000 лв.

Няма коментари: