Translate

05 август 2015

Уникален за България процесиен кръст и медальон с изображение на Богородица са открити край Варна


Уникален за България процесиен кръст и медальон с изображение на Богородица са открити при проучването на крепостта „Кастрици” край Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна проф. Валентин Плетньов, ръководител на проучванията в късноантичната и средновековна крепост „Кастрици”, която се намира в местност „Евксиноград” край Варна.

Находките са открити при проучване на сграда. На подовото ниво археолозите са се натъкнали на изобилие от така наречената сграфито керамика с изображение на лъвове и цветни орнаменти. На пода на сградата е открит и уникалния за страната ни бронзов процесиен кръст, с гръцки букви на рамената му е изписано „Свети Йоан Предтеча”. Кръстът вероятно е носен с хоругва, коментира професорът. Археолозите са открили също медальон, вероятно сребърен, с изображение на Богородица. Разкопките на обекта приключват тази седмица, допълни проф. Валентин Плетньов.

Тази година при проучването на крепостта „Кастрици” край Варна бе открито също малко съкровище от монети на деспот Добротица, които са много характерни за Черноморието варианти. Откритите в крепостта монети от деспот Добротица вече стават над 80. Това още веднъж показва, че Кастрици е била една от важните крепости на Добруджанското деспотство. Археолозите са разкрили и крепостна стена, която на места е висока над 4 метра. При проучването тази година е открита и колективна находка от много редки за България монети на султан Баязид I и неговия син Емир Сюлейман. Откритите при проучванията монети са вече близо 300, сред които и такива, характерни за Черноморието, вероятно сечени в монетарницата на цар Иван Александър. Открити са също сребърни монети на цар Иван Александър, на султани в Египет, на татарските ханства, на Влахия, Полша и Молдова, което показва изключителната търговия, която се е водила на пристанището при „Кастрици”. Монети на цар Иван Александър са открити при тазгодишните разкопки и на средновековния град Мисионис край Търговище, сечени в неизвестна досега монетарница между сегашните градове Добрич и Варна, където се намира и крепостта „Кастрици”.


Няма коментари: