Translate

10 август 2015

Археолози откриха ценна златна монета край първомайското село Драгойново - See more at: http://plovdiv.topnovini.bg/node/620696#sthash.gtF5FIE7.dpuf

Снимка: Topnovini.bg (архив). Снимката е илюстративна
Снимка: Topnovini.bg (архив). Снимката е илюстративна
Ценна златна монета са открили археолозите от ПУ "Паисий Хилендарски" по време на осмата експедиция в района на първомайското село Драгойново, съобщи ръководителят на експедицията доц. Иван Джамбов пред Радио Пловдив.
Находката най-вероятно е от времето на император Аркадий и датира от края на IV и началото на V век. Намерена е зазидана в една от постройките покрай източната крепостна стена.
Тази година за пръв път е направено по-усилено разкриване на крепостните стени и крепостните съоръжения, разказа доц. Джамбов. Става въпрос за късноантична крепост от IV-VI век и средновековен манастир. При работата си археолозите са се натъкнали на данни за наличие на средновековна крепост, която подсказва, че става въпрос за укрепен манастирски комплекс.
Манастирският ансамбъл включва няколко църкви и един параклис. Тази година е доразкрита ортогонална сграда с кръгъл план отвътре с диаметър 5 метра, вероятно свързана с този църковен ансамбъл, каза още доц. Джамбов.
След края на експедицията, която вече приключи, работата на екипа продължава с описване на находките от тазгодишното проучване, по време на което са били открити още десет монети - сребърни и медни, както и предмети от бита – керамика, църковна утвар и различни сечива.
Доц. Джамбов апелира да се осигури охрана на обекта до следващото лято, за да бъдат предотвратени иманярските набези. С това се е ангажирал лично кметът на Първомай Ангел Папазов. 
- See more at: http://plovdiv.topnovini.bg/node/620696#sthash.gtF5FIE7.dpuf

Няма коментари: