Translate

05 август 2015

Дигитализират тракийски гробници

Тракийските мегалитни паметници в община Тополовград ще бъдат дигитализирани и документирани.  Най-ранните тракийски гробници и синхронните на тях култови комплекси на Балканския полуостров ще получат видимо графично изражение, което ще допринесе за консервацията, реставрацията и експонирането на обектите. Това съобщава  Габриела Антонова, ръководител на проекта,  в интервю за Агенция "Фокус".
Трябва да подчертаем, че проектът представлява неинвазивно изследване, т.е. нямаме археологическо проучване в смисъла на разкопки, намиране на артефакти и такъв тип изследвания. Това са по-скоро изследвания, свързани с текущото състояние на тези мегалитни паметници, пояснява тя.
С настоящия проект, на практика ще бъдат заснети деструктивните изменения, например, върху вече открит и проучен долмен. След разкриването, върху него имат влияние редица негативни атмосферни фактори. Така чрез снимките ще има съхранена информация, която да послужи за неговото консервиране, реставриране и експониране за в бъдеще.

Източник: http://www.hsmaritsa.com/novini/digitalizirat-trakiyski-grobnitsi.html

Няма коментари: