Translate

06 август 2015

Гробница на висш духовник откриха на остров Свети Иван

Гробница от 4-5 век откри археологът професор Казимир Попконстантинов сред руините на манастира „Св. Йоан Предтеча” на остров Свети Иван край Созопол. В нея най-вероятно е бил погребан висш духовник, съобщи изследователят. Възможно е това да е бил първият игумен на островния манастир.
Гробницата е празна, тленните останки са преместени на друго място, предполага проф. Попконстантинов. Според учения, възможно е те да бъдат намерени някъде в границите на археологическия обект. Гробницата е с дължина от 2,60 метра. Тя е уникална, заради градежа. Проф. Попконстантинов сподели, че такова съоръжение той среща за първи път в своята 40-годишна археологическа практика.
Всеки ден на острова идват между 100 и 300 души, много от които пристигат на мястото като поклонници. Манастирът се посещава предимно от руснаци и гърци, но често мястото се посещава от французи, немци и поляци. Понякога те носят със себе си икони и кандилници, които оставят сред руините, продължава известният археолог.
Преди 5 години проф. Попконстантинов откри на същото място реликварий с мощите на Йоан Кръстител. Сега мощехранителницата е поставена за поклонение в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в Созопол, където стотици хиляди християни се стичат, за да я видят.
На 25.07.2015 г. в археологическия музей в Созопол ще бъде открита голяма изложба, която ще показва най-интересните находки от острова. Сред тях ще бъдат фрагменти от надгробна плоча с надпис на старогръцки език, монети, керамични съдове и още много други артефакти.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Няма коментари: