Translate

26 ноември 2014

Археолози откриха двореца на цар Давид

Група археолози от Еврейския университет в Йерусалим и Израелското управление по древността направиха интересно откритие. Те се натъкнаха на две построени през Х век преди новата ера сгради, едната от които вероятно е била царски дворец. Съоръженията се намират в укрепения град Хирбет Каяфа. Селището е съществувало по времето на цар Давид и се свързва с библейския град Шаараим, пише actualno.com. 

Изследователите са на мнение, че една от сградите е била двореца на цар Давид, а другата е изпълнявала ролята на огромен царски склад. Общата площ на двореца е била около 1000 квадратни метра, коментират археолозите. 


Около двореца са намерени останките от различни постройки. В някои от тях са открити следи от металообработване, керамични съдове и съдове, изработени от алабастър, които са били внесени от Египет. Дворецът се е намирал в центъра на града, а всички останали жилища са били разположени по-ниско от него. От местоположението му се открива много добра гледка към Средиземно море, разположено на запад, и към Йерусалим и Хеврон, намиращи се на изток. За съжаление голяма част от двореца е била разрушена 1400 години по-късно при строителството на укрепления от византийския период. 

Втората сграда, за която се смята, че е била складово помещение, е имала колони. Размерите й са били 15х6 метра. Съоръжението се е намирало в източната част на града и се е използвало в качеството на хранилище, поясняват учените. Според тях, тук са се съхранявали запаси, събирани от жителите на Юдея. 

За произхода на складираните в помещението вещи археолозите съдят по откритите от тях печати, с които били маркирани стотиците големи съдове, намерени в останките от древния склад. Знае се, че град Хирбет Каяфа е бил разрушен по време на една от битките, провеждани с филистимците, през 980 г. преди новата ера. Разкопки тук се провеждат вече 7 години. 

Според Библията цар Давид е управлявал Израил и Юдея и е баща и предшественик на цар Соломон. Известен е с историята за легендарната му битка с Голиат – един от най-силните войни на филистимците, с когото никой не смеел да влезе в двубой. Единствено Давид, все още невръстно дете, се осмелил да се изправи срещу него и му нанесъл смъртоносен удар с прашка.




Източник: http://www.novini.bg/news/148404-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B4.html

Няма коментари: