Translate

13 октомври 2014

Заплетена мрежа от тунели разкриха археолози под Плиска



©
Археологически проучвания разкриват интересни факти за първата българска столица Плиска. Под нея е имало дълга и заплетена мрежа от тайни подземни тунели. Учените продължават да разкриват как са били изградени тези загадъчни съоръжения.

Макар да е проучвана почти 100 години, първата българска столица Плиска все още не е напълно изследвана. Една от загадките са тунелите под древния град. Екипът на археолога Мариела Инкова проучва един от входовете към тайните тунели. Той е уникален, защото е единственият изграден от дърво, и въпреки че е бил опожарен, е запазен и до днес.

"Те са точно разкроени, съобразени са с ширината на входовата част, виждат се фугите между отделните добре подредени нивелирани дъски, които свършват до вертикалните врати, които са били като облицовка на този таен входник", обясни археологът д-р Мариела Инкова.

Обгорелите дъски по входа към тунела са ясно доказателство за опожаряването на града от войските на византийския император Никифор I, който през 811 г. превзема Плиска.

Разкопките на тайния тунел продължават и докато археолозите работят, попадат на оловен печат.

Проучванията на тунелите под Плиска продължават десетилетия, но все още първата българска столица крие много тайни, защото не е разкрита цялата подземна мрежа.

Източник: News.Burgas24.bg

Няма коментари: