Translate

25 юли 2010

Край Шумен изровиха луксозен град на 7000 г.



Добре обособени улици, къщи от сто квадрата на два етажа с топлоизолация, с подова настилка паркет и луксозна керамика. Вип описанието не е от имотна обява, а на открития преди няколко дни уникален праисторически град до шуменското село Иваново, пише "Стандарт".


На площ от 8 дка под могила изследователите са се натъкнали на изключителните находки. Ръководител на разкопките е д-р Явор Бояджиев от БАН. Четириметрова градска стена с дебелина почти метър и защитен ров с дължина 8 метра е пазел древните хора от набезите на вражески племена, поясни д-р Светлана Венелинова от Историческия музей в Шумен. Градът е бил с аристократични порядки, населението е имало афинитет към луксозния живот и пожари са го сривали до основи поне седем пъти, смятат учените.


Най-малко три века е просъществувало селището, като датировката му е от 5500-5800 години преди Христа, сочат проучванията. Трицветната керамика е сигурен знак за луксозния начин на живот по това време, обясняват още учените. Те открили и множество рогови брадви, свредели и предмети за бита от камък, кости, кремък и глина.

изрочник: Dir.bg

Няма коментари: