Translate

27 декември 2014

Археологическите открития в страната за 2014г.

Тази година, въпреки че нямаше много пари за археология, в страната бяха направени някои изумителни открития. Ето част от тях.

Славната канара

В местност „Славната канара” край добричкото село Дебрене, бе открито църковно съкровище, състоящо се от над 1200 старинни монети във византийска амфора от VІ в. Монетите са с ниска номинална стойност, но находката е уникална за България от гледна точка на броя открити монети от един тип на едно място. Амфората е открита на територията на крепост, заемаща площ от над два декара. Археолозите от Регионалния исторически музей в Добрич, се натъкнали още на голям ров, двуметрова крепостна стена и източната порта на археологическия обект. По-рано, по време на земеделска работа, в селото са открити и три римски спати (кавалерийски мечове).

Провадия Солницата най-старият град в Европа

При разкопки в археологическия обект „Провадия Солницата” е разкрита още една стена от късния халколит (петото хилядолетие преди Христа). Стената е с дебелина три метра, но височината все още не е ясна, защото стената е пострадала от земетресение. Твърди се, че тези стени са най-ранните масивни укрепления в Европа. Селището е на  на възраст от около 6500 години.



Древната крепост Мисионис

Уникални за България са и откритията при разкопките в древната крепост Мисионис край гр. Търговище. Археолозите се натъкнали на плочка от северноафриканска керамика, датираща от V в., върху която има изображение на антилопа. Открита е и антична кръчма, прозорците на която били направени от стъкло, както и множество фрагменти от стъклени чаши със столче за вино – признак на лукс и богатство. Друга находка на Мисионис е погребение от ХІV в. на млада заможна дама, която носела огромен за времето си сребърен пръстен с кръст и позлатени сребърни обеци. Самата крепост се простира на площ от над 700 декара.

Древното селище Хераклея Синтика

По време на разкопките в древното селище Хераклея Синтика, разположено край храма на Ванга в местността Рупите, група от български и американски археолози се натъкнала на древна базилика, която ще бъде основно проучена през следващата година. Други открития там са три търговски обекта, функционирали между ІІІ и V в., мраморна и керамична украса, театрални маски, част от инфраструктурата на древния град и други.

Върнати монети от Италия

В края на археологическия сезон в България още една добра новина зарадва страната. Италия върна на България 593 антични и средновековни монети, изнесени от иманяри и конфискувани от италианските карабинери. Разбира се, стойността на монетите, оценени на около 50 000 евро не може да се сравни със стойността, която имат те за националното ни културно наследство. В началото на годината, други над 3600 археологически ценности, заловени в български търговци на панаир във Верона, бяха върнати в България. Този добър жест е пример за това как сътрудничеството в тази сфера помага както за правилното съхранение на културни и исторически ценности, така и за намаляване на престъпността в световен мащаб.


Няма коментари: