Translate

05 август 2015

Започна археологическият сезон в Крайморие

Екип от РИМ Бургас с ръководител Милен Николов възобнови археологическите проучвания на откритата през 2013 г. богата римска вила, разположена на самия западен бряг на полуостров Форос край бургаския квартал Крайморие. Това лятото усилията на археолозите ще се фокусират върху разширяване на периметъра около основната част на постройката, за да се изясни цялостният архитектурен план на вилата. 

Римската сграда е част от големия археологически комплекс на крепостта Порос, включващ крепостна стена, жилищни квартали, административни и пристанищни постройки, епископска базилика и некрополи.


В резултат на археологически разкопки, проведените през предходните години се установи, че римската вила е построена през първата половина на ІІІ в. До сега от нея са разкрити 4 помещения, всички от които са с хипокауст – антично отоплително съоръжение под пода на сградата, по което е циркулирал загрят въздух. 


Археолозите са убедени, че откритата римска вила е била изключително луксозна за времето си. За това свидетелстват откритите мраморни плочки и рамки на прозорците в различни формати, както и намерените остатъци от фина външна замазка в т. нар. „помпеанско червено” – цветът, с който са били покрити богатите сгради на римския град Помпей в Италия.

През 2015г. спасителните археологически проучвания на п-в Форос са финансирани изцяло от Община Бургас.

Няма коментари: