Translate

07 август 2015

Археолози откриха каменен релеф на орел край Свищов

Каменният релеф с изображение на орел. Снимка: Svishtov Today.
На три километра западно от Нове в Свищов е намерен каменен релеф с изображение на орел, съобщи ръководителят на разкопките от българска страна доц. д-р Павлина Владкова, цитирана от"Svishtov Today"



Поради човешка дейност и от дългото му стоене във водата на Дунава, големи части от правоъгълния варовиков блок са обезличени. 



Върху лицевата страна е издялан орел с прибрани крила, на който липсва главата, която е била обърната на дясно. На едната тясна страница има оформено почти квадратно вдлъбване, което показва, че блокът е бил вграден в стена. Такъв тип паметник за пръв път се открива в Нове.



Оперението, торсът и краката са изобразени чрез плитки и дълбоки вдлъбвания с различна форма и посоки, като по-този начин, чрез сенки и светлосенки, фигурата се откроява ефектно и изразително. Несъмнено релефът принадлежи на богато декорирана фасада на представителна сграда. 



Орелът е символ на върховния римски бог Юпитер, като в лагера на I Италийски легион Нове култът е бил много популярен и официално честван в принципиите (военната комендатура), откъдето произхождат няколко надписа с посвещения, както и отделни мраморни и бронзови статуетки на орли. Юпитер е основното божество, към което се обръщат държавните служители, когато правят посвещения за благоденствието на императора. Божеството е почитано и от ветераните и цивилното население, което живее около лагера. 



Част от постамент с посвещение на латински език на Аполон и Диана. Снимка: "Svishtov Today".



По брега на реката в района на римския лагер са открити няколко надписа в чест на Юпитер Оптимус Максимус. Новооткритият релеф е поредното доказателство, че храм на божеството е имало и извън крепостните стени и неговата фасада е била богато декорирана. 



Разкопките в Нове започнаха преди 10 дни, като първата значима находка е част от постамент с посвещение на латински език на Аполон и Диана. Екипите на българо-полската археологическа експедиция ще работят през целия месец август в различни сектори в римския лагер.

Няма коментари: