Translate

12 май 2010

Меценат спасява римски квартал



Цял римски квартал под тепетата реставрира и консервира собственикът на козметична фабрика Димитър Георгиев. Известният меценат закупи преди време 8 дка в подножието на Стария град. Първоначално пловдивчани заподозряха, че старините ще изчезнат, а на тяхно място ще се издигне поредният МОЛ. Бизнесменът обаче реши друго. "Не съм луд, че да строя МОЛ на пъпа на града. Комплексът Централ-Пловдив има съвсем друга философия", твърди Георгиев. И в момента той финансира доста скъпите проучвания на терена от екип специалисти на местния археологически музей. Идеята му е да реставрира старините и да ги покаже на гостите на града по най-добрия начин.
Първоначалният проект предвиждаше в южното подножие на хълма да се построят 7 основни обекта, от които най-впечатляваща е кулата с височина от 55 метра. Тя трябва да е с два панорамни асансьора и висящ мост към върха на Стария град. Подлез "Археологически" с музея "Трак Арт" пък да бъде продължен с обособяване на експозиционна и паркова зона, търговски център с камерна зала, хотел с 5 звезди, многоетажен паркинг и ново решение на "Понеделник пазар". Намерението на инвеститора била целият ансамбъл от сгради да стане трети основен вход за туристическите групи към Стария град. Веднага след представянето на проекта през 2007 г. обаче започнаха и реакциите срещу строежа. Във Фейсбук се създаде група любители на старините, която поиска информация от кметството за бъдещето на терена. Ентусиастите, чийто брой надхвърли 5000, искат да знаят какво точно ще се строи на мястото на разкопките, спазва ли се на 100% процедурата за съхранение на антиките, кога и по каква процедура мястото е минало в частни ръце.

Хората настояват и да им бъдат предоставени архитектурните планове, по които ще се строи комплексът от сгради.

Преди месец пък стана ясно, че областният управител Иван Тотев ще поиска проектът за 55 метровата кула да бъде преработен.

Около терена от източната страна на бул. "Цар Борис III Обединител" в южното подножие на Стария град от десетилетия има неразбории. През 70-те години на миналия век бе планирано там да се създаде Музей на тракийското изкуство. Строежът започна през 1973 г., след което бе замразен, мястото се превърна в истински пущинак, а през 1997 г. общината го продаде на банка, откъдето го купува Георгиев.

"Нека експертите си кажат думата и после ще измислим как най-добре да покажем находките. Бъдете сигурни в едно: аз съм собственик на имота и няма да го оставя, както го купих - буренясал змиярник, свърталище на наркомани, където дори деца са се раждали", казва Димитър Георгиев, който се слави в Пловдив като човек със специално отношение към старините. Преди време бизнесменът даде пари и за пълната реставрация на храм "Св. Димитър" в Стария град.

Руси Чернев

източник: В-к Стандарт

Няма коментари: