Translate

05 август 2009

Ценни монети открити край с. Ябълково




Изключително ценни златни монети от съкровището на византийския император Василий Втори - Българоубиец бяха открити край хасковското село Ябълково. На монетите, сечени в двора на Василевса през 11 век, са изобразени императорът и престолонаследникът, а от обратната страна - Исус Христос. Съкровището е открито от екипа на доц. Красимир Лещаков.

Златните монети не са били в обръщение, а част от съкровище, най-вероятно скрито в района на средновековното селище край Ябълково, смятат учените.

Доц. д-р Красимир Лещаков - ръководител на археологическата експедиция: "Намерихме две златни монети, които са с уникално добре запазен релеф, и мисля, че ще красят всеки един музей в света."

От 10 години екипът археолози работи тук, където вече е разкрито най-старото неолитно селище на Балканите. Последните находки доказват, че тук е имало живот от преди 8 хилядолетия. ДНК-анализи на костите сочат, че хората по тези земи са били много красиви.

Доц. д-р Красимир Лещаков - ръководител на археологическата експедиция: "...Изключително красиви хора, малко под средния ръст са били високи, имаме скелети на мъже, които са около метър и 80 - 85, дамите са били метър и 60, с много изтънчени черти, нежни кости и вероятно много добри представители на средиземноморската раса."

Археолозите ще проучват неолитното селище до октомври. Следващата година теренът трябва да е напълно изследван и освободен, защото от тук ще минава автомагистрала "Марица".

източник БНТ

Няма коментари: